Pivo Wet Hop vychází z naší Světlé 13-ky, kdy byl do piva přidán čerstvý hlávkový žatecký chmel. Chmel jsme použili jak při chmelovaru, tak při whirlpoolu i při studeném chmelení. Tuto várku je možné uvařit pouze jednou v roce, a to když probíhá sklizeň. Chmel utržený na chmelnici obsahuje 80% vody, sušený chmel 10%, proto se musí do 24 hodin zpracovat. Jeden z prvních pivovarů, který s tímto druhem piv přišel na trh, byla Sierra Nevada.
styl | Lager |
stupňovitost | 13° |
alkohol | 5,5 % |
HOŘKOST | 35 IBU |
SLAD | plzeňský, mnichovský, ječmen |
CHMEL | Žatecký, Saaz Special, čerstvý Žatecký |
KVAŠENÍ | spodní |
DOSTUPNOST | velmi občasná, v době sklizně chmele (přelom srpna a září) |
Pivovar Matuška byl založen 13.4.2009 na Velikonoční pondělí. V tento den zde byla uvařena první várka speciálního spodně kvašeného tmavého piva. Svou velikostí se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v pivovarnickém oboru pracuje od roku 1981.