Na sv. Václava, patrona všech sládků a českého piva, jsme uvařili speciální Svatováclavskou desítku. Jedná se o desítku z čerstvého hlávkového chmele Saaz Special. Chmelem jsme doopravdy nešetřili, kdy jsme použili skoro 15 kg, a to jak do chmelovaru, tak do studeného chmelení. Sklizeň chmele probíhá pouze jednou za rok, a to na přelomu srpna a září. Proto je toto pivo výjimečné nejen svým svěžím chmelovým aroma a chutí, ale i vzácnou dostupností.
styl | Lager |
stupňovitost | 10° |
alkohol | 4,2 % |
HOŘKOST | 38 IBU |
SLAD | plzeňský, karapils, ječmen |
CHMEL | Žatecký, Saaz Special, čerstvý Saaz Special |
KVAŠENÍ | spodní |
DOSTUPNOST | velmi občasná |
Pivovar Matuška byl založen 13.4.2009 na Velikonoční pondělí. V tento den zde byla uvařena první várka speciálního spodně kvašeného tmavého piva. Svou velikostí se pivovar řadí do kategorie minipivovarů. Pivovar založil sládek Martin Matuška, který v pivovarnickém oboru pracuje od roku 1981.